måndag 16 mars 2009

Räksoppa

I lördags till melodifestivalen hade vi 2-rättersmeny. Vi satt och mumsade i oss en god soppa till förrätt och höll tummarna för att ugglas inte skulle gå vidare. Och som tur var så gjorde hon inte det, blev en väldigt stor lättnad.

Kräftsoppa
Ingredienser
Portioner: 4

600 g räkor
2 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 bit, ca 50 g färsk fänkål, skuren i små fina tärningar
1 tsk tomatpuré
krondill
6 dl fiskbuljong (tärning)
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar efter smak
ev. lite konjak
rostat vitt bröd

Gör så här
1. Skala kräftorna. Fräs kräftskalen i olivolja.
2. Tillsätt lök, fänkål, tomatpuré och krondill.
3. Tillsätt fiskbuljongen och vinet och låt sjuda i 10-12 minuter. Sila den.
4. Häll i grädde och låt koka i 10 minuter.
5. Smaka av med salt och peppar, och ev. en skvätt cognac.
6. Ta upp krondillen ur soppan.
7. Garnera soppan med några färska kräftstjärtar och med rostat bröd.

1 kommentar:

Anonym sa...

visst är den söt! =) härlig soppa, jag är dålig på det där med soppa...

Skriv ut