Ännu en skön solig dag. Underbart! Sitter ute på balkongen och funderar på vad jag ska göra av dagen ev kanske det blir en tur till det stora blå havet. Vore härligt i vårsolen med en liten påskpicknick. Igår hade vi lite ägg, laxpaj, gravlax och hovmästarsås och rosenbröd. Vill ni ha recept på ett mycket gott bröd så gör dessa.
RosenBröd
Ingredienser:
50 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 6 dl vetemjöl (360g)
Pensling:
1 uppvispat ägg
Garnering:
vallmofrö
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke och lös upp den med lite degvätskan. Tillsätt reste
resten av degvätskan, salt och socker.
2. Arbeta in det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 30 minuter.
3. Dela degen i små bitar och och rulla antingen till längder eller rosenbröd. . Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta ca 20 minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader.Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda
dem mitt i ugnen 5-8 minuter tills de fått fin färg. Låt bröden svalna på plåten.
1 kommentar:
Tacktack! är var också en hel del läckerheter ;)
Skicka en kommentar