måndag 20 april 2009

Kardemummabullar

Vad kan väl vara bättre än nybakade bullar. Hos oss har vi i helgen frossat i nybakat. Mmm så gott det är. Det kittlar så där härligt i strupen och man vill bara ha fler och fler. *LER*

Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
1 st ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel

Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
½ msk kardemummakärnor
½ dl strösocker

Gör så här :
1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
4.Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning.
5.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en tunn, stor fyrkant. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna. Rulla ihop till en rulle och skär den i så stora bitar du vill ha bullarna. Lägg dom ev i bullformar.
6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
9. Pensla de gräddade bullarna med sirap utrört med en svätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

2 kommentarer:

BARBAMAMMA sa...

MUMS VAD GOTT, SKICKAR DU NÅGRA?

Nikko sa...

Mmm, blir verkligen baksgen när jag läser detta =)

Skriv ut