torsdag 27 maj 2010

Mjukt Tunnbröd

Jättegott tunnbröd! Går bra att frysa, ta fram precis det det behöver och tina i ugnen. Förhoppningsvis blir det inga fler köpta tunnbröd i hushållen efter att ha fått smak på detta goda bröd!

Portioner: ca 15 kakor
Ingredienser
50 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1/4 paket (12 g) färsk jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl strösocker eller brun farin
2 msk ljus sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

Gör så här:

Smält margarin eller smör i en kastrull och häll i mjölk, värm till 37°C. Rör ut färsk jäst i mjölkblandningen. Rör ner salt, strösocker eller brun farin och ljus sirap. Blanda hjorthornssalt med grahamsmjöl, rör ner det och rågsikt. Arbeta in ca 7 dl vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg). Strö över lite vetemjöl, låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter. Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15 bitar. Forma degen till runda bullar. Kavla ut varje bulle till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar. Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna. Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort ev. mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen. Låt brödet svalna övertäckt med bakduk.


Tips
Smaksätt brödet med stötta brödkryddor som t.ex. anis, fänkål eller kardemumma. Frys det bröd som inte går åt och ta fram för varje tillfälle det ska ätas.

Inga kommentarer:

Skriv ut