tisdag 30 augusti 2011

Hello cupcake!















Jag bara äskar Leilas kok och bakböcker. Man blir så inspirerad av hennes bakverk och maträtter att man bara vill göra allt på en gång i hennes böcker. Jag har alla hennes kok och bakböcker och nu kommer hon ut med en ny bok om cupcakes. Dom är ju bara så ljuvliga och söta att bara kolla på ;-) sen slinker det ju alltid ner en söt liten rakare lite då och då :-)

I Hello cupcake! bakar Leila Lindholm cupcakes och whoopies!
I sin femte bok fokuserar Leila på det pittoreska och söta livet och gör en bok som är en ljuvlig liten presentbok. Hello cupcake! är fotograferad i Frankrike och som vanligt när Leila är i farten är den fullspäckad med fantastiska färger och pasteller. Boken är perfekt inspiration för alla som planerar kalas både för stora och små.

Recepten är noggrant provbakade och är alla Leilas favoriter. Som många känner till vid det här laget är Leila ett stort fan av cupcakes. Hennes nya favoriter är trendiga whoopies som just nu är superpoppis i både Storbritannien och USA.

Whoopies som bakas på en cupcakeliknande smet påminner om franska macroner men är betydligt enklare att baka. De små kakorna fylls med goda frostings i olika smaker.

I Hello Cupcake! hittar ni cupcakerecept som Rabarber cheesecake cupcakes, Missisippi mud cupcakes, Choklad-och lavendel cupcakes och Nutella cupcakes.

Ibland whoopiesrecepten hittar ni spännande Smore’s whoopies, Black and white whoopies, Hallonwhoopies och Peanut butter whoopies.

Följ med Leila in i hennes drömvärld och låt er inspieras!

Foton av Wolfgang Kleinschmidt

måndag 29 augusti 2011

Husmorstips

- Mormor och farmor sitter inne på många smarta tips om hur man sköter hushållet där hemma. Det finns vissa tips som man aldrig skulle ha listat ut själv om jag ska vara ärlig…

Jag hittade dessa husmorstipsen hos Leila. Kan va bra att ha när man behöver liet extra hjälp eller hur?
--------------------------------------------------------------------------------

Gör ditt eget vaniljsocker…
Många av mina recept innehåller färska vaniljstänger. Släng inte de använda urskrapade vaniljstängerna utan torka dem och mixa sedan med strösocker i en hushållsmixer så får du ditt eget hemgjorda vaniljsocker. Vaniljsockret kan sedan användas i desserter, på frukostfilen och i bakverk såklart!

--------------------------------------------------------------------------------
Överblivet vin eller skumpa?
Om det mot förmodan skulle bli vinslattar över... frys ner vinet till iskuber och plocka fram när det är dags att göra gryta och sås. Då slipper man öppna en ny flaska och är dessutom väldigt hushållsekonomisk…

--------------------------------------------------------------------------------
Rädda dillen...
Sloknar dillen? Ställ den inlindad i smörpapper i varmt vatten i kylen så piggnar den till igen. Dill ska förvaras i kyl annars vissnar den alltför lätt.

--------------------------------------------------------------------------------
Skydda dig mot bakterier i skärbrädan!
Diska skärbrädan och strö rikligt med vanligt hushållssalt och gnugga in saltet ordentligt. Låt stå ett par minuter och skölj sedan av. Enkelt men effektivt.

--------------------------------------------------------------------------------
Stenhård avokado?
Om du har bråttom att få avokadon mjuk kan du lägga den bredvid ett gäng äpplen eller lök. Äpplena avger etylengas som påskyndar mognadsprocessen. Avokado ska för övrigt inte ligga i kyl då blir den missfärgad, likaså tomater som hellre ska ligga framme på köksbänken.

--------------------------------------------------------------------------------
Konsten att koka det perfekta ägget
Jag tycker att det perfekta ägget ska kokas i exakt 8 minuter. Lägg ner det i riktigt kokande vatten och ställ klockan. Ägget får en lagom krämig gula som passar perfekt i sallader och på frukostmackan.

--------------------------------------------------------------------------------
Rena koppar i ett nafs!
Har du köpt en kaffeservis på auktion eller har dina gamla kaffekoppar blivit missfärgade? För skinande rena koppar, blanda salt med lite vatten och gnugga bort missfärgningen på kopparnas insida så blir som nya…

--------------------------------------------------------------------------------
Dela äggen...
Om du ska dela ägg till bakningen kan det vara bra att veta att det är enklare om äggen är kalla. Om de är rumstemperade spricker nämligen gulan alltför lätt. Överbliven äggvita ska man aldrig spola ut i slasken. Då blir det stopp när man spolar hett vatten ifrån kranen, äggvitan koagulerar då. Häll ut överblivet vita i toaletten istället.

--------------------------------------------------------------------------------
Krypfria blommor
Stick ner några vitlöksklyftor i blomjorden så håller sig flugorna och krypen borta.

--------------------------------------------------------------------------------
Något för nötallergiker?
Är du eller dina gäster nötallergiker? Solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön kan ersätta nötter av olika slag i matlagning och bakning. När jag har dem på mina sallader rostar jag dem först med flingsalt i en torr kastrull. Då blir smaken som bäst. Vallmofrön och kokosflingor kan ersätta nötter vid garnering av bakverk.

--------------------------------------------------------------------------------
Smyg som katten
Knarrande trägolv kan vara lite irriterande. Pudra lite talk i golvspringorna eller droppa lite paraffin där det knarrar som värst så kan du tassa tyst som katten om natten.

--------------------------------------------------------------------------------
Levande ljus
Ett superenkelt tips för att få ljusen att brinna långsammare och jämnare är att lägga dem i frysen ett par timmar innan de ska användas.

--------------------------------------------------------------------------------
Home spa med avokado
Släng inte avokadoskalen när du gröpt ur dem! Kör ditt eget spa hemma, ta tillvara på det gröna som finns kvar och smörj händerna så får du naturens bästa handkräm. Avokado ska tydligen även vara en grym ansiktsmask. Glöm inte gurkan på ögonen.

--------------------------------------------------------------------------------
För mycket salt i såsen?
Om olyckan är framme och såsen blivit alltför salt kan man ta till ett gammalt kockknep. Prova att koka med 1–2 skalade potatisar, den suger nämligen upp det överflödiga saltet. När sältan är lagom plockar man ur potatisen.

--------------------------------------------------------------------------------
Snabba isbitar
Använd kokt vatten så går det snabbare.

--------------------------------------------------------------------------------
Kokar mjölken fast i kastrullen?
Skölj av kastrullen med kallt vatten precis innan du kokar mjölken.

--------------------------------------------------------------------------------
Salta kläder...
Min sambo tvättade lakan och ett par byxor... här om dagen och lyckades få de vita lakana solkiga, kul... Som tur är vet han hur man får lakana vita igen.

Gör så här.

Lägg dina vita kläder i ljummet till varmt vatten i en balja med vanligt salt över natten. Kör sedan i tvätten som vanligt och resultatet blir extra vitt och lakana blev faktiskt vitare än innan.

--------------------------------------------------------------------------------
Hållbara rosor
Ett bra tips för dig som vill bevara rosorna fina så långt som möjligt. Enklaste sättet är att ställa dem så svalt som möjligt varje natt. Det som verkligen förlänger hållbarheten på rosor är att lägga dem i kallt vatten i badkaret över natten, försök att tynga ner stjälkarna med en liten tyngd så att vattnet täcker hela växten.

--------------------------------------------------------------------------------
Godare kaffe med ättika i bryggaren...
Häll i 1 dl ättika och 6 dl vatten, sätt på och låt en del rinna igenom. Stäng sedan av bryggaren i 10 minuter, så att medlet får verka. Brygg färdigt och häll ut det bruna vattnet. Kör igenom bryggaren 4 gånger med enbart vatten sen är bryggaren ren och kalkfri.

--------------------------------------------------------------------------------
Varmluftsugn eller vanlig ugn?
En varmluftsugn sprider värmen jämt i ugnen, vilket är idealiskt när man bakar. I vanlig ugn får man antingen ha samma temperatur och grädda lite längre eller höja temperaturen med cirka 25 grader för att få samma resultat som med varmluft. E varmluftsugn är nämligen betydligt mer effektiv eftrsom luften sprutar runt i ugnen

--------------------------------------------------------------------------------
Pressade vitlökstips.
När man pressar vitlök brukar det vara svårt att rengöra pressen. Prova pressa vitlöken med skalet nästa gång så får du lättare bort vitlöken ur pressen. Vitlökdoft har en förmåga att sätta sig i händerna när man lagar mat. Prova att gnugga händerna mot rostfritt stål, exempelvis diskhon, så ska du se att lukten försvinner lite lättare.

--------------------------------------------------------------------------------
Krispigare sallad
Behöver salladen piggas upp? Dessa sköna blad vissnar alltför lätt. Det råder man enkelt bot på genom att lägga salladen i en skål med isvatten en liten stund före servering så får den nytt liv och blir krispig. Glöm inte att den måste torkas också så att det inte blir en massa vatten i salladskålen. Då är den bästa investeringen en salladsslunga. Snustorrt i ett nafs!

--------------------------------------------------------------------------------
Vem vill lukta fisk?
Bli av med fisk- och löklukt på händerna efter matlagningen genom att gnida händerna med salt och citron. Skölj sedan rent under ljummet vatten. Upprepa. Se dock till att inte ha några småsår på händerna, det gör ont!

--------------------------------------------------------------------------------
Snitta bröd!
Har du ingen vass kniv hemma och ska snitta bröd? Använd ett vasst rakblad och var riktigt snabb på handen. Det är så proffsen snittar sina bröd. Oftast håller man rakbladet i 45 graders vinkel för att få snyggast resultat. Coolt är att snitta in sina initialer eller kanske första bokstaven i förnamnet.

--------------------------------------------------------------------------------
Riktigt snygga tomater...
Skär tomater tvärs över magen och inte genom bladfästet så får du ett vackrare snitt och det ser ut som ett proffs som skurit tomaten. Har du slarvat med att vässa knivarna på sistone så brukar det vara lättare att skära tomater med en sågtandad kniv.

--------------------------------------------------------------------------------
Snabbvispad grädde…
När man ska vispa en större mängd grädde kan man börja med att vispa hälften och sedan under vispning hälla i resterande grädde i en tunn stråle. På det sättet går vispningen lite snabbare!

--------------------------------------------------------------------------------
Rent badkar
Tvätta badkaret med en citronhalva doppad i salt eller varm ättika. Är badkaret fullt med gula fläckar kan man prova grön såpa som tar hand om dem, låt såpan verka i några timmar och skölj sedan med vatten.

--------------------------------------------------------------------------------
Bananflugor
Bli av med irriterande banflugor genom att plocka undan övermogen frukt. Blanda lika delar vatten och äppelcidervinäger samt ett par droppar diskmedel i ett glas på diskbänken. Blandningen drar till sig flugorna inom några dagar.

--------------------------------------------------------------------------------
Tillförlitlig fönsterputs
Att putsa fönster med tidningspapper är en gammal pålitlig metod. Spreja glaset med vanlig fönsterputs, knöla ihop och torka tills allt är torrt. Fönstret blir spegelblankt!

--------------------------------------------------------------------------------
Blänkande silver utan puts…
Ta en aluminiumkastrull eller lägg aluminiumfolie i en skål, häll i 2-3 deciliter grovsalt och kokande vatten. Lägg i silvret och låt det ligga i cirka 20 minuter. Skölj i kallt vatten och torka. Aluminiumet skapar tillsammans med saltet en kemisk reaktion och besticken blir rena och blanka utan gifter eller gnuggande.

--------------------------------------------------------------------------------
Bli av med rostfläckar
Rostfläckar på metall? Gnid med en lökhalva och – simsalabim! – och den elaka rosten försvinner.

--------------------------------------------------------------------------------
Pimpa kakelugnen…
Ofta så har kittet mellan plattorna på den gamla kakelugnen lossnat. Gör så här: Köp kritpulver i färgaffären. Blanda det enligt anvisning med vatten men byt ut cirka 5 % av vattnet mot minimjölk. Kritan ska ha en spackelkonsistens. Smeta in kritan mellan skarvarna och låt torka en stund. Torka sedan av med en fuktig disktrasa och kakelugnen blir som ny.

--------------------------------------------------------------------------------
Stryk bort stearinfläckar!
Lägg hushållspapper eller ett melittafilter på stearinfläcken. Stryk med strykjärn över pappret. Stearinet smälter då in i pappret i stället för i tyget. Fortsätt tills hela fläcken är borta.

--------------------------------------------------------------------------------
Groddfri potatis
Lägg några äpplen bland potatisarna så växer inga groddar på dem. Bra såtillvida de inte ska stoppas ner i jorden…

--------------------------------------------------------------------------------
Snyggt diskmedel…
Slipp de trista diskmedelsflaskorna i plast på diskbänken! Återanvänd i stället snygga franska tvålflaskor i glas som diskmedelsförvaring.

--------------------------------------------------------------------------------
Diska pannan på rätt sätt
Gjutjärn ska aldrig diskas med diskmedel, bränn ur pannan med salt istället. Saltet drar ut fett, smuts och avlagringar. Gör så här: häll salt så det täcker botten, värm pannan i cirka 10 minuter på spisen. Häll ur saltet och diska ur pannan med vatten.

--------------------------------------------------------------------------------
Stå stadigt…
Lägg en fuktig disktrasa under bunken så står den stadigt när du vispar. Väldigt praktiskt när man gör sin egen majonnäs och behöver båda händerna. Tricket med disktrasan funkar även under skärbrädan. Bra att ta till när man hackar och skivar så att inte brädan åker omkring…

--------------------------------------------------------------------------------
Grönt är skönt!
Att pressa citron över avokado är ett gammalt husknep för att förhindra den från att bli brun. Men ännu bättre är att lämna kvar avokadokärnan i guacemole eller i den halva du inte använder (tills det är dags för servering alltså). Då förblir din avokado grön!

--------------------------------------------------------------------------------
Blommig mat!
Det finns massor av blommor man kan äta och använda till garnering av mat eller bakverk. Prästkragar, ringblommor, syrén, tusensköna, klöver, maskros, gurkört, pelargon, malva, stockros, viol, pensé och daglilja. Även kryddblommor kan användas; mejram, koriander, timjan och rosmarin. Glöm inte skölja dem och självklart ska de vara obesprutade.

--------------------------------------------------------------------------------

fredag 26 augusti 2011

Härligt med fredag...

IGEN! Idag ska jag åka in till panduro hobby och köpa en massa färg till allt som måste målas till jul. Har många projekt igång just nu. Men bara måla på så är jag NOG klar till Julafton i alla fall ;-)




torsdag 25 augusti 2011

Betsson ODDS



Dom flesta känner väl till strycktipset, topptipset och joker. Jag har spelat dessa några gånger och vunnit småpengar. Kompisar har velat jag ska va med på en rad men jag föredrar faktiskt att spela på nätet. Sätta en peng på ett av mina favoritlag eller andra lag som jag tror kan ge mig en slant till någon resa eller något jag länge gått och velat ha. Jag tycker det är roligast att spela på mina favoritlag Arsenal och Barcelona och sitta och heja fram mitt lag och även veta att jag kan vinna en peng på att just mitt lag tar hem vinsten det är något som ger en adrenalin kick. Man slår två flugor i en smäll. Just nu har jag lite pengar på Betsson som jag spelar för. Jag gillar deras sida den är enkel och smidig att tippa via. Dem har konkurrens kraftiga odds vilket naturligtvis är bra :-)

onsdag 24 augusti 2011

Här är jag!

Undrar ni vad jag håller hus så finns jag mest på min blogg svenskjul just nu. Är riktigt roligt att uppdatera min nya julblogg, får verkligen julkänslor redan bara av att skriva i julbloggen. Är super skoj säger jag bara så kolla in min blogg SVENSK JUL...

Här hittar du diverse jultips inför julen allt du någonsin kan önska dig. Missa inte det!!


PS: Tomten ligger just nu på plajan med en kall paraply drink i handen.!




Tomteverkstaden i full gång

Har massor av projekt igång nu som målas här. Men det är roligt att ha lite att stå i måste ju bli klar tills tomten kommer kommer och hämtar alla klappar ;-)

tisdag 23 augusti 2011

God Morgon

Uppe med tuppen vet ej varför för jag håller på att somna Zzzzzzzzz. Har jobbat lite men ska nog ta och krypa ner under täcket igen och burra ner huvudet i kudden och somna om igen några timmar ;-). Så natti natti på er!





måndag 22 augusti 2011

Måla tomte

Ska måla en tomte nu till Jul. Ska först försöka få ditt ett mönster sen kan jag börja måla tomten som hälsar mina gäster välkomna.




Mojito Cocktail

Har blivit en del drinkar på semestern som avnjutits ute på balkongen med min älskling varma sommar dagar. Här är Cubas nationaldrink mojito.




Ingredienser till Mojito cocktail:






1 cocktail



6 cl rom, mörk eller ljus
1 tsk florsocker
4 cl pressad lime
Några blad färsk mynta
Sodavatten
Så här lagar du Mojito cocktail:

Krossa mynta med socker med ett trubbigt föremål. Tillsätt lime, rom och is. Rör runt och toppa med sodavatten. Garnera med hela myntablad.

söndag 21 augusti 2011

Bingolotto

Idag kommer svärföräldrarna på besök och då ska vi spela Bingolotto. Var urminnes tider sen jag spelade bingo senast. Men ikväll bänkar jag mig framför TV:n och hoppas vinna åtminstone någon hundring :-) ser framemot och se hur dan Janne Bylund är som programledare för Bingolotto. Gillar honom han är roligt tycker jag. Thinge ling! Nu ska jag åka med bussen hem och göra egna hemmagjorda hamburgare med hembakat hamburgebröd.

lördag 20 augusti 2011

Heja Arsenal...

Kollar på Arsenal- Liverpool, gubbens lag är Liverpool och mitt lag är Arsenal så för att han inte ska bli allt för kaxig idag måste Arsenal vinna mer än någonsin idag. Så kör hårt Arsenal visa att ni är det bättre laget :-)






fredag 19 augusti 2011

Ny matblogg

Gör lite reklam för min nya matblogg som startade igår. Det är CURRY GUMMAN som kommer att bjuda er på en massa smarriga och goda recept. Så kolla in den och ge gärna en lite kommentar det skulle CURRY GUMMAN bli jätte glad för :-)

torsdag 18 augusti 2011

Lila diskställ

Har köpt ett nytt diskställ på åhlens. Förra året hade dom bara rosa och det tyckte jag hade varit fint men min man ville inte ha rosa diskställ haha. Kan jag förstå, men nu hittade jag ett likadant på åhlens men i lila och då slog jag till må ni tro. Blev verkligen en färgklick i mitt kök som också i övrigt går i lila. Gillar lila, visst är den färgen fin? I LIKE...



God morgon!

onsdag 17 augusti 2011

Vardagslyx

Är tbx i vardagen igen semestern är slut och man är tillbaks och gör det gamla vanliga igen. Hade velat ha lite semester till hade inte varit dumt Men men får la ta och piffa upp min vardag lite då ;-)








lördag 6 augusti 2011

Spela Bingo

Efter flera veckor av varmt och soligt väder kom det som man fruktat för nämligen regn och rusk. Då blir det att hitta på saker att göra inomhus. Igår bestämde jag mig för att spela lite på nätet. När jag såg att det fanns bingo fick jag direkt tankarna till en bingohall där äldre damer och herrar sitter och spelar och därefter dricker kaffe och hembakta bullar och kakor. Det stämmer självklart inte med verkligheten men ibland får man direkt en bild av ett ord. Bestämde mig för att prova att spela bingo och det var mycket roligare än vad jag trodde det skulle vara. Du anger själv insatsen och spelet går mycket snabbare än vad jag trodde och det är riktigt spännande faktiskt när siffrorna rabblas upp när man sitter där och väntar och har bara ett nummer kvar och så plötsligt kommer det upp. Vad ropar man då jo, självklart BINGO.

Hembakat hamburgerbröd

Har bakat Per Mobergs hamburgerbröd. Dom blev väldigt goda få ingredienser och snabba att göra. Ett bra bröd när tiden inte räcker till ;-)

Ingredienser:


0.5 pkt jäst
6 dl vatten
12 dl vetemjöl
2 msk havssalt

Gör så här:

1. Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet.
2. Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.
3. Blanda degen tills den blir genomarbetad . Obs, degen skall vara kladdig.
4. Låt degen jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.
5. Häll upp degen på ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång "limpa". Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).
6. Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30-40 min.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda i ugnens mitt i ca:10 minuter. När bullarna gräddas i ugnen-fyll en kaffekopp till hälften med vatten och släng in i ugnen över bullarna så att det fräser till.

torsdag 4 augusti 2011

Tågresa

Sitter på tåget ska åka till mina svärföräldrar och tillbringa dagen åker hem imorgon igen. Tuff tuff tåget :-)tuffeli tuffeli tuff tuff ;-)

onsdag 3 augusti 2011

Gratis örhängen


Just nu får alla som bloggar om blingit ett par jätte fina pärlörhängen. För att få dessa fina örhängen ska du bara blogga om blingit.se och poff så får du ett par super duper nica örhängen till nästa stora fest som äger rum :-) Inte illa va? Dessutom är du med i en bloggtävling under Augusti månad och tävlar om ett snyggt armband från Humanity .

Kollade runt lite på deras hemsida och dom har väldigt mycket snygga smycken och t.o.m väskor. Har du inte hittat in till deras sida så kolla in den här och nu.

Det enda Ni behöver göra är att maila oss en länk till Ert inlägg samt Ert namn och

adress så postar vi örhängena till Er. Maila till info@blingit.se

Middag på G

Idag blir det hamburgare med bröd här i lägenheten. Vi ska göra egna hamburgare och hamburgarbröd och hemmagjord ketchup. Ska bli så gott när allt är klart och man kan hugga in på sin hamburgare. Skillnad att äta hemmagjorda än köpta eller hur? Mums Mums :-)

Spelat Casino

Hej på er alla kan bara säga jag verkligen njuter av semestern, god mat har det blivit både hemma och på restaurang för att inte tala om vädret helt makalöst . Har några kvällar den senaste tiden spelat lite onlinecasino på nätet. Jag tycker det är rolig sysselsättning när man kommer hem efter en hel dag i solen och på TV:n sänds ju bara en massa gamla repriser. Det blir mest Black jack och roulette. Brukar mest spela för mindre summor. Upptäckte för ett tag sedan en sida som jag kan rekommendera. Sidan heter svenskkasinoguide.com. Det är en sida med modern design där du lätt får tips på bra bonus erbjudande (det är alltid bra att få lite extra hi hi). Här finns även spelregler till de olika spelen. Det är alltid bra att läsa på och vara helt säker på reglerna innan man spelar. Läste igenom deras strategitips både avseende Black Jack och roulette. Fick faktiskt några bra tips framför allt till Black Jack där tipset att dubbla när du har 10 och dealern har 2-9  vilket har visat sig varit framgångsrikt. Det blir nog några casinokvällar framför datorn till innan semestern tar slut och hoppas att min lycka fortsätter att vara med mig även fortsättningsvis.

tisdag 2 augusti 2011

Morrn morrn!


Godmorgon på er alla glada filurer :P Nu är jag en nyvaken filur som försöker piggna till... dricker min cappuccino och hoppas jag ska bli en piggelinus ;-)


Undra vad man ska hitta på denna semesterdag då :-) Om jag skulle dra med mig min älskling in stan och gå och lulla lite i sommarvärmen.

måndag 1 augusti 2011

Daiquiri

Kan en cocktail sitta fint  varmen? Här har vi gjort en del Daiquri nu i sommar som avnjuts med full respekt ute på balkongen.

Ingredienser för en person:
4 cl limejuice
2 cl sockerlag
4 cl ljus rom
Is

Sockerlag:
Koka upp lika delar strösocker och vatten, rör och ta av när sockret smält. Förvara kallt!

Tillagning:
Pressa limehalvor och släng med halvorna i shakern. Blanda med rom och sockerlag. Fyll på med is och skaka. Häll och sila upp i cocktailglas, Yes!

Gais Spelar

Min mans lag i fotboll spelar just så vi sitter och kollar på det annars har vi bara suttit ute på vår balkong och njutit av varmen. Älskar sommar, sol och semester :) I LIKE <3

Skriv ut